1. Obowiązujące normy żywienia
Informacje dotyczące obowiązujących norm żywienia można znaleźć pod nw. linkami:
a) http://www.izz.waw.pl/
b) http://www.izz.waw.pl/
2. Programy komputerowe wykorzystywane przy planowaniu i ocenie jadłospisów
Najważniejsze elementy, na jakie powinno się zwracać uwagę przy wyborze programu komputerowego
Program |
Informacje |
Bazy danych |
Źródło danych o wartości odżywczej produktów powinno pochodzić z aktualnych, krajowych tabel składu i wartości odżywczej żywności |
Receptury potraw |
Informacje o zastosowaniu lub nie oceny wydajności potraw(założenie, że wielkość porcji równa jest ilości surowców użytych do jej przyrządzenia, obarczone jest dużym błędem) |
Współczynnik strat technologicznych |
Czy w programie uwzględniono straty technologiczne składników odżywczych? Podanie wielkości zastosowanych współczynników strat i źródła z jakiego pochodzą dane o ich wielkości |
Sposób dokonywania redukcji składników odżywczych |
Indywidualny dla każdej potrawy w zależności od rodzaju technologii przyrządzania lub redukcji całego jadłospisu, bez względu na stosowane technologie przyrządzania potraw |
Grupowanie produktów i potraw |
Sposób przeliczania na grupy produktów |
Suplementy diety |
Czy program posiada aktualną i jaką bazę suplementów diety oraz w jaki sposób obliczane jest spożycie witamin i składników mineralnych? |
Normy żywienia |
Czy program porównuje uzyskane wyniki do norm? Rodzaj zastosowanych norm i ich poziomów |
Źródło: „Praktyczny podręcznik DIETETYKI”, redaktor naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, IŻŻ 2010
Więcej informacji o programach komputerowych można znaleźć pod nw. linkiem:
3. Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa i w wieku przedszkolnym
4. Żywienie młodzieży
5. Żywienie osób starszych
6. Podstawowe zagadnienia dotyczące planowania jadłospisów
7. Rozporządzenie „sklepikowe”
Informacja dla osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
Opracowania dotyczące zasad prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży ułatwiające zrozumienie Rozporządzenia „sklepikowego”:
- Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia
- Praktyczny podręcznik DIETETYKI
- Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja 2012
- Wiem, co jem. Propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach